Welke stappen kun je zetten om je woning tot een minder aantrekkelijk doel te maken voor inbrekers? Een goede eerste stap is het laten uitvoeren van een risicoanalyse. Je kunt hier zelf een begin mee maken, maar er ook een slotenmaker voor inschakelen. De installatie van alarmsystemen in woningen is vaak het vervolg op een uitgevoerde analyse van de risico’s in de inbraakbeveiliging. Het alarmsysteem kan qua samenstelling volledig worden aangepast op de risico’s die je momenteel loopt. Denk aan een slecht beveiligd raam in de buurt van een regenpijp. Door hier magneetcontacten op te monteren verklein je de kans op een succesvolle inbraakpoging aanzienlijk. Nog eenvoudiger is het gebruik van anti inbraakstrips rond deze kwetsbare ramen of deuren.
Tip 1: probeer inbrekers af te schrikken met een goed slot
Een eerste stap om je woning minder aantrekkelijk te maken voor inbrekers is het verbeteren van de sloten op ramen en deuren. Kies voor cilindersloten met drie of zelfs vier punten waarop de deur verbonden zit met het kozijn. Zeker bij oudere woningen komen slotenmakers nog regelmatig deuren tegen, welke voorzien zijn van een slot met slechts twee verbindende punten. Een goede graadmeter voor de kwaliteit van een slot is het aantal sterren wat deze gekregen heeft van Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Deze onafhankelijke stichting test de sloten op de weerstand die zij bieden bij een inbraakpoging. Bij een slot met het maximum van drie sterren is de kans op een succesvolle inbraakpoging logischerwijs het kleinst.
Tip 2: leg waardevolle spullen uit het zicht
Niet alleen goede sloten op de voor- en achterdeur helpt de kans op een inbraak te verkleinen. Het is minstens zo belangrijk om waardevolle spullen uit het zicht te leggen. Een aantal dure laptops op de eettafel zal al snel de aandacht trekken van inbrekers. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor een duur horloge op de vensterbank van het raam, grenzend aan het platte dak van de schuur. Een inbreker wil het gevoel hebben dat er wat te halen valt in je woning, voordat deze overgaat tot een inbraakpoging. Door een inbreker dit gevoel niet te geven, verklein je het risico op een inbraak.
Tip 3: schakel de verlichting in huis automatisch in
Tegenwoordig is het met slimme verlichting mogelijk om de lampen thuis automatisch in te laten schakelen, als je een avond van huis bent. Overigens is deze functionaliteit in de basis niet nieuw; je kunt ook een ouderwetse tijdschakelaar gebruiken. Inbrekers zijn met name in de avonduren en nacht actief, waarbij zij zoeken naar woningen waar het licht de hele avond uit heeft gestaan. Dit duidt er immers op, dat er niemand in huis aanwezig is. Door de lampen in te laten schakelen als het buiten donker begint te worden, maak je de woning minder aantrekkelijk voor inbrekers. De kans is groot dat zij voor een ander doelwit in de wijk zullen kiezen. Mocht je langdurig op vakantie gaan, vergeet dan niet dat het onverstandig is om vakantiefoto’s te delen op een openbaar profiel.