Terwijl vroeger het kopen van een nieuwe woning vaak gelijk stond aan het verhuizen naar een grotere woning, is dit tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend. Niet alleen de huizenmarkt is krap, maar ook de beschikbare leefruimte in een woning wordt steeds minder. Het verhuizen naar een kleinere woning vraagt om creativiteit. Heb je een klein huis gekocht? In dit artikel vind je 3 tips om meer ruimte te creëren!

Tip 1: Tijd om te ‘ontspullen’

Ken jij de term ‘onstpullen’ al? Het werkwoord ‘ontspullen’ is door opruimgoeroe Marie Kondo geïntroduceerd en betekent niets anders dan: met de bezem door je spullen! Een verhuizing is sowieso een goed moment om de spullen die je bezit eens nader te bekijken en weg te doen wat je al langere tijd niet hebt gebruikt. Voor wie gaat verhuizen naar een kleinere woning, kan ‘ontspullen’ ook noodzaak zijn. Eén troost: waarschijnlijk kom je tijdens het opruimen veel items tegen die je eigenlijk niet nodig hebt of allang uit het oog was verloren. Vind je het toch moeilijk om deze spullen weg te doen? De Kon Mari methode helpt je hierbij.

Tip 2: Meer ruimte creëren in je nieuwe woning

Als de ruimtes in je nieuwe woning klein aanvoelen, kan het helpen om de kamers in de woning een nieuwe indeling te geven. Veel appartementen hebben bijvoorbeeld een kleine keuken in een aparte kamer. Zo’n ruimte voelt klein aan en is vaak onhandig ingedeeld waardoor een eettafel in de woonkamer moet worden geplaatst. Heb je er weleens over nagedacht om de keuken bij de woonkamer te betrekken? Wellicht past er een keuken in de huidige ruimte of moet je een tussenmuur slopen om kamers samen te voegen. Op de plattegrond van je nieuwe woning kun je zien of een muur geschikt is om te slopen. Dikkere, donkere muren op de plattegrond zijn draagmuren; hier moet je vanaf blijven. De dun getekende muren kun je in de meeste gevallen verwijderen.

Tip 3: Een aanbouw plaatsen aan je huis

Heb je ruimte over naast de woning of kun je gemakkelijk een stuk van de tuin afsnoepen? Kies dan voor een aanbouw huis. Hoewel dit misschien een grote ingreep lijkt, is een aanbouw tegenwoordig zo geplaatst. Als je voor een prefab aanbouw kiest, wordt de volledige voorbereiding in een werkplaats gedaan. Je hebt dus niet wekenlang last van een bouwplaats rond je woning. Een prefab aanbouw kan in de meeste gevallen binnen twee weken worden geplaatst.