Kan ik overstappen op een warmtepomp?

De warmtepomp begint een steeds populairdere vorm van verwarming te worden. Helaas is niet ieder huis geschikt om over te stappen op een warmtepomp. Er bestaan een aantal factoren die je in overweging moet nemen voordat je uiteindelijk overstapt op een warmtepomp. Een aantal van deze factoren zal ik benoemen in de blog. Lees daarom eerst deze blog voordat je besluit om over te stappen.

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

Zoals ik eerder aangaf zijn er een aantal factoren die bepalen of jouw huis geschikt is om gebruik te maken van een warmtepomp. Een van de belangrijkste factoren is een goed geïsoleerd huis. Heb jij geen goed geïsoleerd huis, dan is het huis niet geschikt. Dit komt omdat de warmtepomp anders te hard moet werken en het rendement hierdoor simpelweg te laag is.

Een andere belangrijke factor is het verwarmingssysteem dat het huis gebruikt. Hier zijn veel opties in zoals; traditionele radiatoren, vloerverwarming en bijvoorbeeld een elektrische kachel. Een warmtepomp kan niet in samenwerkingen met elektrische verwarming werken en in veel gevallen ook niet met traditionele radiatoren.

De laatste factor die ik wil noemen is het soort cv-ketel dat er in de woning staat. Woningen die gebruik maken van een oude cv-ketel, kunnen niet gekoppeld worden aan een warmtepomp. In dit geval zal er gebruik gemaakt moeten worden van een hybride systeem.

Voordelen van een warmtepomp

Een warmtepomp maakt geen gebruik van fossiele brandstoffen. Dit zorgt er voor dat het een meer duurzame vorm van verwarming is dan de traditionele verwarmingsmethoden. Ook is het hierdoor een meer voordelige vorm van verwarmen. Verder is in veel gevallen een warmtepomp niet alleen een verwarming in de koude wintermaanden, maar kan het ook functioneren als airconditioning in de hete zomer. Dus heb jij behoefte om in de zomermaanden een fris briesje door het huis te laten stromen? Schakel dan over naar een warmtepomp. Het laatste voordeel dat ik wil noemen is dat een warmtepomp in veel gevallen een lange levensduur heeft. Het gemiddelde systeem heeft een levensduur van 20 jaar!

Nadeel van een warmtepomp

Het grootste nadeel dat een warmtepomp met zich meebrengt zijn de warmtepomp kosten van de investering. De aanschaf en installatie kosten een hoop geld. Neem dit daarom altijd mee in je beslissing om over te stappen op een warmtepomp.