Voor veel mensen is het een van hun grootste nachtmerries: een buitensluiting. Op het moment dat je jezelf buitengesloten hebt, zal het even duren voordat de deur geopend is. Mogelijk moet je lang wachten tot de buren terug zijn, zodat je met een reservesleutel bij je woning naar binnen kunt. Vergelijkbaar is het moeten wachten op je partner of kinderen. Mocht niemand in je omgeving een reservesleutel hebben, dan zal je een slotenmaker in moeten schakelen om de deur voor je te laten openen. Datzelfde geldt, wanneer er sprake is van een afgebroken sleutel. In dit laatste geval heeft het zelfs geen zin, om te wachten op iemand met een reservesleutel van de deur. In dit artikel vind je een aantal handige tips, die je helpen een buitensluiting op te lossen.

Tip 1: probeer de deur van je woning open te flipperen

Heb je al eens gehoord van de inbraakmethode flipperen? Om te kunnen flipperen heb je niets meer nodig dan een oude bankpas of een ander stukje hard plastic. Steek het plastic tussen de deur en het kozijn, waarna je het pasje voorzichtig van boven naar beneden beweegt en weer terug. Probeer het slot met het pasje in te drukken en tegelijkertijd zachtjes tegen de deur te duwen. Als het lukt het slot in te drukken, zal de deur openvallen. Logischerwijs werkt flipperen alleen, wanneer je de deur dicht hebt getrokken zonder de sleutel mee te nemen. Zit de deur op slot en ben je de sleutel onderweg verloren? In dat geval heeft flipperen geen effect. Het toont overigens direct aan, waarom het zo belangrijk is de deur altijd op slot te draaien als je van huis gaat.

Tip 2: verwijder een afgebroken sleutel zelf

In het geval dat je sleutel afgebroken is, kun je proberen het afgebroken deel zelf uit de cilinder van het slot te trekken. Gebruik hier een pincet of bijvoorbeeld een nijptang van de buren voor. Belangrijk is dat je voorzichtig en rustig te werk gaat. Doe je dit te wild, dan beschadig je mogelijk de cilinder van het slot. De cilinder zal in zo’n geval vervangen moeten worden. Naast een pincet of een nijptang lukt het soms ook met een magneetje om het afgebroken stukje sleutel uit het slot te trekken. Nu is het enkel nog wachten op iemand die een reservesleutel van de deur heeft.

Tip 3: steek geen schroevendraaier in het slot

Het kan verleidelijk zijn om in plaats van een sleutel een schroevendraaier in het slot te steken, wanneer je jezelf buitengesloten hebt. Dit is onverstandig! De kans dat het slot beschadigd raakt door het gebruik van een schroevendraaier of bijvoorbeeld een haarspeldje is relatief groot. Net als bij het verwijderen van de afgebroken sleutel kan dit ertoe leiden dat een slotenmaker de cilinder voor je moet vervangen. Daar waar dit mogelijk niet noodzakelijk was geweest als je direct een slotenmaker om hulp had gevraagd.

Slotenmakers bieden tegenwoordig vrijwel allemaal een spoeddienst aan. Deze spoeddienst is 24/7 bereikbaar voor hulp bij een buitensluiting.