Je woning schilderen: tips

Uitgekeken op de kleur in huis, of moet het schilderwerk opgefrist worden? Of je nu een frisse look wilt, toe bent aan iets nieuws of gewoon noodzakelijk onderhoud uitvoert, de juiste aanpak kan het verschil maken. In deze blog geven we je 7 handige tips voor het schilderen van je woning.

 1.Kies de juiste verf

Het kiezen van de juiste verf is erg belangrijk. Overweeg factoren zoals de kamer die geschilderd wordt (keuken, badkamer, woonkamer, etc.), het type oppervlak (stucwerk, hout, etc.), en de gewenste afwerking (mat, zijdeglans, hoogglans).

2.Kies een kleur

Heb de juiste verfsoort gevonden? Dan is denk je natuurlijk ook direct aan de kleur. Populaire kleuren zijn neutrale tinten zoals grijs en bruin, maar ook blauw en groen zijn eindeloos populair. Deze kleuren zijn eenvoudig te combineren met meubels, vloeren en woonaccessoires. Wil je er echt uitspringen? Kies dan bijvoorbeeld voor een donkere of felle tint.

Kleuren kunnen er anders uitzien afhankelijk van het licht in de kamer. Koop kleine testpotjes en schilder een klein deel van de muur om te zien hoe de kleur zich gedraagt in verschillende lichtomstandigheden.

3. Kwaliteit van benodigdheden

Ben je een doe-het-zelver? Investeer in kwaliteit kwasten, rollers en ander gereedschap. Goed gereedschap zorgt niet alleen voor een beter resultaat, maar gaat ook langer mee.

Wil je liever een schilder inschakelen? Begin met het zorgvuldig selecteren van een schilder. Zoek naar aanbevelingen van vrienden of online beoordelingen. Zorg ervoor dat de schilder ervaring heeft en over de nodige licenties en verzekeringen beschikt. Heb een duidelijk idee van wat je wilt en bespreek dit met de schilder. Dit omvat kleurkeuzes, afwerkingen, en specifieke gebieden die aandacht nodig hebben. Vraag tot slot om een gedetailleerde offerte waarin alle kosten zijn opgenomen, zoals arbeid, materialen, en eventuele extra diensten. Dit helpt bij het voorkomen van onverwachte kosten.

4. Voorbereiding is de sleutel

Een goede voorbereiding bespaart je veel tijd en geld, of je nu een schilder inschakelt of de klus zelf gaat uitvoeren. Dit kan inhouden dat je meubels verplaatst of waardevolle spullen afdekt. Hoewel veel schilders hierbij helpen, kan het voorbereiden van de ruimte hun werk vergemakkelijken.

Je woning schilderen

Zorg dat het oppervlak schoon, droog en glad is. Repareer eventuele scheurtjes of gaten. Verwijder lichtschakelaars en stopcontacten en plak randen af met schilderstape. Dit is niet nodig wanneer je een schilder hebt ingeschakeld, maar je kunt er altijd voor kiezen om de schilder hierbij te helpen

5. Veiligheid voorop

Zorg voor voldoende ventilatie, draag beschermende kleding en overweeg een masker te dragen, vooral in slecht geventileerde ruimtes. Verf bevat stoffen die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Ook na het schilderen is ventilatie belangrijk: zo droogt de verf sneller.

6. Inspecteer het Werk

Heb je een schilder inschakelt? Inspecteer het werk zorgvuldig zodra het is voltooid. Als er gebieden zijn die niet aan je verwachtingen voldoen, bespreek dit dan met de schilder om eventuele aanpassingen te laten maken.

Dit geldt natuurlijk ook voor doe-het-zelvers: inspecteer het geschilderde oppervlak nauwkeurig, zodat je eventuele overgeslagen stukken nog kunt bijwerken.

7. Onderhoud

Vraag de schilder om advies over het onderhouden van de geschilderde oppervlakken. Dit kan helpen om je woning er langer mooi uit te laten zien.

Eens geschilderd, zorg goed voor de oppervlakken zodat het schilderwerk lang mee gaat. Reinig vlekken snel en raak indien nodig de verf bij.

Ben je op zoek naar een schilder of wil je meer lezen over schilderwerk? Wij vonden deze handige website, met een overzicht van alle schildersbedrijven in Nederland en een gids vol met handige informatie!