Vaak blijkt het op de juiste wijze beveiligen van een woning een grotere uitdaging te zijn, dan men op voorhand verwacht. Een huis beveiliging bestaat uit verschillende componenten. Dit begint bij het gebruik van de juiste sloten op ramen en deuren, gevolgd door het installeren van een alarmsysteem en het strategisch plaatsen van een aantal camera’s. Het werken met verschillende lagen in de inbraakbeveiliging van je woning schrikt inbrekers af en helpt deze op verschillende momenten tijdens een inbraakpoging te stoppen. Kijk niet alleen naar je woning zelf. Ook een bijzetslot plaatsen op bijvoorbeeld de deur van een losstaand schuurtje of een tuinhuis kan interessant zijn. Slotenmakers bieden hulp bij het verbeteren van de inbraakbeveiliging thuis.

Op zoek naar geschikte sloten voor thuis

Sloten zijn er in tal van verschillende soorten en in uiteenlopende modellen. Hoe vind je een slot dat geschikt is voor de ramen en deuren van jouw woning? Slotenmakers raden aan zeker op deuren voor cilindersloten met een hoge SKG-beoordeling te kiezen. SKG is een afkorting van Stichting Kwaliteit Gevelbouw; deze stichting keurt sloten op hun weerstand tegen inbraakmethodes die veel gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan kerntrekken, waarbij een inbreker probeert de cilinder uit het slot te trekken. Voor ramen wordt eveneens aangeraden een slot met een hoge SKG-beoordeling te kiezen. Dat geldt in het bijzonder voor de ramen op kwetsbare plekken in huis. Denk aan een raam bij een regenpijp of aansluitend op een plat dak.

Alarmsysteem samenstellen en laten installeren

Wanneer de beveiliging van de ramen en deuren op orde is, kun je aan de slag gaan met het ontwerpen van een alarmsysteem. Een alarmsysteem zelf ontwerpen biedt het voordeel, dat je deze naadloos aan kunt laten sluiten op de kwetsbare plekken van jouw woning. Denk bijvoorbeeld aan de voordeur, welke je beveiligt met magneetcontacten. Op de overloop, grenzend aan een plat dak van de garage aan je huis, kun je een bewegingssensor ophangen. Zodra de inbreker gedetecteerd wordt, zal het alarm geactiveerd worden. Het schrikt een inbreker af, als het deze lukt het raam of de deur te forceren. Een slotenmaker kan helpen bij het bepalen van de grootste risico’s in de beveiliging van je woning.

Plaats beveiligingscamera’s rondom je woning

Niet alleen is het zaak om voor een goed slot en een alarmsysteem in huis te kiezen. Het liefst voorkom je dat een inbreker überhaupt denkt aan het plegen van een inbraakpoging. Om hierin te voorzien kan het gebruik van beveiligingscamera’s interessant zijn. De camera’s hang je op strategische plekken rond je woning. Denk aan een camera bij de voordeur, een camera op de hoek van de gevel, enzovoorts. Het hoeft overigens geen dure beveiligingscamera te zijn. Een relatief simpele deurbel met geïntegreerde camera is al een goede stap naar een veilig huis.

Dummycamera’s om inbrekers af te schrikken

Nog goedkoper dan enkel een deurbel met geïntegreerde camera is een zogenaamde dummycamera. Deze camera’s nemen geen beelden op, maar zijn nauwelijks van een echte camera te onderscheiden. Het schrikt inbrekers af.