De Open Huizen Dag van de NVM komt er weer aan. Kopers kunnen op deze dag hum huis extra onder de aandacht brengen. Het is extra kans om de juiste verkoper voor je huis te vinden. 47% van de huizen wordt binnen 12 weken verkocht. Het is dus de moeite waard om je huis klaar te maken voor deze dag. In deze blog staan alle stappen beschreven voor de Open Huizen dag.

Lokale makelaar

Als eerste bel je je lokale makelaar. Hij of zij zal je voorzien van posters en een bord in de tuin. Ook krijg je tips hoe je de potentiële verkopers te woord staat. Vraag ook expliciet voor een ‘Open Huis’ keurmerk op Funda. Potentiële kopers maken vooraf een lijstje van welke huizen ze willen bezoeken. Zorg dus dat je online vindbaar bent.

Denk ook goed na over de vraagprijs. Als je deze naar beneden wil bijstellen is het nu de tijd. Met een andere vraagprijs bereik je een andere doelgroep. De Open Huizen Dag is de kans om met deze nieuwe doelgroep in aanraking te komen. Bespreek dit onderwerp dus met je lokale makelaar.

Voorbereiding

Al ver vooruit plan je om deel te nemen aan de Open Huizen Dag. Smoesjes zijn er dus niet om niks aan je huis te doen. Opruimen en fotolijstjes weghalen is natuurlijk vanzelfsprekend. Maar denk ook eens om je voortuin. De voortuin valt jou natuurlijk niet meer op omdat je er drie keer per langs langsloopt. Maar de voortuin is de eerste wat mensen van je huis te zien krijgen. Zorg dus voor een verzorgde voortuin. Het snoeien van de heg en verwijderen van het onkruid doet wonderen. Kijk ook gelijk naar de voordeur en kozijnen. Een likje verf zorgt voor een frisse aanblik.

Binnenshuis is ruimte en licht erg belangrijk. Zet de gordijnen helemaal open en hou het zonnescherm lekker dicht. Veel licht zorgt voor een ruime indruk. Zorg dat het licht elke hoek van de kamer kan bereiken. Zet de eettafel bijvoorbeeld verticaal in de ruimte in plaats van horizontaal. Met genoeg licht lijkt de ruimte gelijk wat groter.

Rondleiding

Je huis ziet er natuurlijk spik en span uit en je bent klaar voor de gasten. Breng je huisdieren of kinderen tijdelijk naar opa en oma. Zodat jij alle tijd hebt voor de bezoeker. Begroet ze netjes en bied een bakje koffie of een kopje thee aan. Vertel ondertussen iets over het huis, bijvoorbeeld het bouwjaar, verbouwingen en unieke elementen.

Geef de mensen vervolgens een rondleiding door het huis. Doe dit het liefst met één persoon. Dit geeft meer rust in de rondleiding. Houd een gepast afstand en beantwoord alle vragen, en lief niet. Hiermee kun je valse verwachten scheppen.