Je droomhuis laten bouwen

Je droomt al vrijwel je hele leven over het wonen in een droomhuis en wilt deze droom nu eindelijk realiseren. Alleen weet je nog niet zo goed wat je opties zijn. Ben je benieuwd naar meer? Lees hieronder verder.

Soorten huizen

Wanneer je zelf een huis laat bouwen, kun je een keuze maken tussen twee verschillende soorten huizen. Dit zijn casco woningen en prefab woningen. Wat is nu het verschil tussen de twee denk  je zeker? Het gaat als volgt:

Casco woningen

Bij een casco woning is het vrijwel makkelijk om een huis te ontwerpen, omdat je zelf kunt bepalen wat je wel en niet wilt. Hierbij moet je denken aan het uiterlijk, dus de gevels, de ramen, de deuren en bijvoorbeeld ook de dakpannen. Een voordeel hiervan is dat je ten eerste kunt bepalen wat je wel en wat je niet wilt laten bouwen, maar ook kun je hiermee je kosten flink besparen. 

Wel is het zo dat de binnenkant van de woning dan vaak door een extern bedrijf wordt gedaan, dan door bijvoorbeeld de bouwpartner van de woning.

Prefab woningen

Dan heb je nog de prefab woning. Dit staat voor prefabricage, oftewel dat alle elementen al in een fabriek zijn ontworpen. Hierbij kun je denken aan de vloeren, de dakkapellen, de constructie daarvan, maar ook bijvoorbeeld de wanden aan zowel de binnenkant als de buitenkant. Kort gezegd, een kant en klare woning, althans de constructie. Een voordeel is dat je later nog een extra garage of kelder bij kunt laten bouwen. Zo heb je toch nog de keuze om je droomhuis te bouwen.

Vergeleken met een casco woning is het dus een nadeel dat alles kant en klaar wordt geleverd en je weinig te zeggen krijgt over het ontwerp van je huis. Wat je dus wel kunt bij een casco woning in overleg met een architect. Een voordeel, aan de andere kant, is dat je kosten bespaart doordat je geen architect hoeft in te schakelen. Dit kan immers handig zijn met de rest van de verbouwing!