Ben je huizen aan het kijken of ben je zelfs al van plan om een bod te doen? Wij geven je een aantal tips waardoor je goed de onderhandeling in- en aan kunt gaan. Hierdoor heb je een betere positie met als doel dat je uiteindelijk een zo loog mogelijke prijs voor je nieuwe droomhuis betaald. Een ieder wil natuurlijk zo weinig mogelijk betalen voor een woning. Maar dat gaat niet zonder slag of staat. Een goede onderhandelingsstrategie is daarvan de basis. Wanneer je de tips in acht neemt die we bespreken in deze blog, vergroot je de kans op een goede afloop van de onderhandelingen. Met een lagere aankoopprijs als gevolg.

Tip 1: Neem de tijd voor de bezichtiging

Soms kun je tijdens de eerste bezichtiging helemaal verliefd zijn geworden op het huis. Toch is het belangrijk om de afstand te bewaren en om kritisch naar de woning te kijken. Neem hierbij vooral de tijd. Welke zaken vallen je allemaal op? Schrijf deze het liefst op. Ook is het aan te raden om tijdens een van de bezichtigingen een expert mee te nemen. Een expert valt namelijk andere zaken op. Wellicht kom je erachter gebreken of minpunten die je zelf helemaal niet had gezien. Dat kun je goed meenemen in je onderhandelingen.

Hulp nodig bij een bezichtiging? Neem dan eens contact op met De Actieve Makelaar via de website. Zij kunnen je helpen en adviseren.

Tip 2: Blijf rustig in je onderhandelingen

Als je een eerste bod hebt gedaan of gaat doen, is het zaak om te allen tijde rustig te blijven. Wie de kalmte bewaard heeft een grotere kans van slagen. Bij een laag bod zal de verkopende partij niet zomaar akkoord gaat. Je moet het bod goed kunnen onderbouwen en wellicht komt er een tegenbod waar jij weer op kunt reageren. Neem geen overhaaste beslissingen, maar maak weloverwogen keuzes waar je de tijd voor neemt en die je goed kunt onderbouwen.

Tip 3: Bepaal vooral je maximale prijs

Het is belangrijk om vooraf een maximale prijs te bepalen. Zo weet je tot welke prijs je maximaal kunt en wilt gaan. Dat geeft een houvast tijdens de onderhandelingen. Zeker als je met een lager bod begint, is er daardoor nog wel wat onderhandelingsruimte. Laat de maximale prijs ook echt de maximale prijs zijn. Soms kan het zijn dat het huis van je dromen niet betaalbaar is. Je kunt dan tot het uiterste gaan, maar de vraag is of dit verstandig is.

Ben jij van plan om binnenkort de onderhandelingen voor een huis in te gaan? Neem dan zeker deze tips ter harte. Het zal je helpen tijdens het voeren van de onderhandelingen.