Huis in de wolken

Het maken van een droomhuis heeft nogal wat voeten in aarde, of je besluit om een nieuw huis te laten bouwen of een bestaande woning ombouwt zodat het aansluit bij jouw ideale plaatje. Voor nu richten we ons op verbouwen, omdat er in zo’n geval geen sprake is van een architect die wijst op de kleine dingetjes waar rekening mee moet worden gehouden.

Aandachtspunten

Wanneer je alleen het oude behang verwijdert en de muren een nieuw kleurtje geeft, zijn deze problemen niet van toepassing. Maar om een huis in een droomhuis te veranderen is vaak een grondige verbouwing nodig. Denk aan het verplaatsen van tussenmuren om de ruimtes aan te passen aan je wensen, of het plaatsen van een uitbouw of dakkapellen. Om dit te kunnen realiseren moet je bereid zijn om allereerst veel tijd in je huis te stoppen. Er moet op papier worden gezet wat het einddoel is, daar gaan vaak al weken, zo niet maanden, overheen. Vervolgens lopen de kosten aardig op wanneer er nieuwe materialen moeten worden aangeschaft. Dan komt het proces van slopen en weer opbouwen. Het is optioneel om bij delen daarvan betrokken te zijn, maar toch zal je hoe dan ook regelmatig langs moeten komen.

Weg met die rommel

Naast de bovengenoemde dingen om rekening mee te houden, is er nog iets dat niet over het hoofd gezien mag worden. Namelijk dit: de buren zullen er wellicht last van hebben wanneer er in de straat een heel huis binnenstebuiten wordt gekeerd. Dat is niet te vermijden, waarschijnlijk hebben zij zelf ook een verbouwing gehad voordat ze intrek namen in hun huis. Toch is het fijn om de overlast tot een minimum te beperken. Denk er daarom aan om afzetcontainers en bouwcontainers te huren om alle sloopresten in te doen. Zo blijft alle rommel op een plek en is deze daarna ook in een keer weg. Op deze manier heeft de buurt geen blijvende last van bijvoorbeeld een tuin vol met puin.