Hoe je je huis in de zomer koel kan houden

De lente is weer officieel ingegaan, de zomer is dus niet ver weg weer. Aan het warme weer hangen veel voordelen aan vast, je kan weer lekker terassen, naar het strand gaan, zwemmen of een weekendje weg gaan, toch hangen er ook een aantal nadelen aan vast. De grootste is misschien wel dat de temperatuur binnenshuis nogal hoog op kan lopen, wat vooral tijdens het slapen veel mensen belemmert. Je kan natuurlijk wel een airco aanzetten, echter kunnen de kosten hier redelijk hoog oplopen als je die constant gebruikt. Gelukkig zijn er ook een aantal goedkopere manieren om het huis tijdens de dag wat te koelen en koel te houden. Hoe? Dat lees je hieronder.

Het huis luchten is belangrijk

Doordat de zon de hele dag op het huis staat kan het nogal warm worden, omdat mensen tijdens het slapen ook veel warmte afgeven zetten veel mensen ‘s ochtends nadat ze wakker zijn geworden de ramen tegenover elkaar open zodat er wat koele en schone lucht binnen kan komen. Dit wordt ‘s ochtends gedaan omdat dan de temperatuur nog relatief laag ligt, deze kan naarmate de ochtend vordert echter snel oplopen dus houd dit in de gaten. ‘S avonds kunnen de ramen ook weer opengezet worden om wat koele avondlucht naar binnen te laten, dit is heel bevorderlijk voor de nachtrust. Er kleeft wel een nadeel aan het constant open zetten van de ramen, dat zijn de vliegende insecten die zomaar naar binnen kunnen vliegen, constant het gezoem van muggen rond je hoofd wil je ook voorkomen. Om dit te voorkomen kan je voor een aantal ramen een hor kopen, zo kun je zonder zorgen de ramen open zetten.

Maak het binnenshuis zo donker mogelijk

Je wilt overdag de zon buiten houden omdat zoveel mogelijk warmte tegen te houden. Hiervoor moet je alle ramen en deuren gesloten houden en eventuele buiten- of binnenzonwering dicht doen om het binnen zo donker mogelijk te houden, hierdoor blijft het relatief koel. Het meest effectieve hiervoor zijn rolluiken, deze houden de warmte heel goed buiten. Naarmate de zon niet meer op je huis schijnt en het begint af te koelen kun je alles weer open doen en een aantal ramen open zetten om wat te luchten.

Probeer ook zelf zo weinig mogelijk hitte te creëren

Als je flink je best doet om het koel te houden in de zomer is het zonde als je zelf veel hitte gaat creëren. Ga op de warmste dagen dus ook geen uitgebreide maaltijd koken maar maak eens een frisse salade of ga buiten barbecueën. Zo creëer je geen warmte door te koken. Ook het gebruik van een oven kan er al voor zorgen dat de temperatuur binnenshuis kan stijgen.