De koude wintermaanden komen er weer aan en dan willen we het natuurlijk binnen zo warm mogelijk houden. Dit betekent dat de verwarming vaker aan zal worden gezet waardoor de kosten voor energierekeningen zullen stijgen. Dit hoeft echter niet perse het geval te zijn. Door je woning goed te isoleren kun je namelijk maandelijks erg veel energie besparen. Dit is beter voor je portemonnee en beter voor het milieu. Je bent op deze manier dus dubbel zo goed bezig. Erg handig als je net bent verhuisd en je bij wijze van spreken het verhuisbedrijf nog de hoek om ziet gaan. Je hebt dan alle tijd om dit te regelen als je vroeg in het lenteseizoen je nieuwe woning hebt betrokken.

Sluit alle open gaten

Wanneer je binnen een tochtje voelt betekent dit dat door de gaten en kieren wind naar binnen is gekomen. Dit kan door de gaten en kieren van de ramen, de muren of zelfs door de brievenbus. Door deze gaten gaat de warme lucht van binnen naar buiten terwijl de koude buitenlucht naar binnen wordt geleid. Het dichtmaken van deze gaten kost vrij weinig tijd en geld terwijl je er een hoop mee bespaart. Ga dus eens met je handen langs de kieren in je huis en voel of hier wind doorheen komt. Wanneer dit het geval is kun je deze het beste dichtplakken met tochstrips. 

Nooit meer koude voeten

In veel gevallen heeft zelfs een warm huis een enorm koude vloer. Dat dit het geval is komt doordat de warmte in huis opstijgt en soms zelfs naar buiten ontsnapt door kieren of door het dak. In deze gevallen heeft het hoger zetten van de verwarming geen enkele zin aangezien deze warmte toch verdwijnt. Je zou er dan voor kunnen kiezen om een vloerverwarming aan te leggen waardoor je voeten lekker warm zullen blijven. Vind je het aanleggen van vloerverwarming te veel moeite of te duur? Trek dan heerlijk warme sokken of sloffen aan zodat je geen koude voeten meer zult krijgen.

Gebruik je gordijnen slim

Gordijnen zijn er natuurlijk voor gemaakt om je privacy te verhogen en om het daglicht buiten te houden. Een andere functie die gordijnen kunnen hebben is het verbeteren van de isolatie in je woning. Wanneer gordijnen dicht zijn komt de lucht die zich tussen de ramen en de gordijnen bevindt namelijk tot stilstand te staat waardoor er veel warmte wordt vastgehouden. Op deze manier blijft je woning dan ook lekker warm. Gooi de gordijnen de volgende ochtend meteen weer open zodra je gratis gebruik kunt maken van de warmte van de zon. 

Laat het lekker doorluchten

Je zult er misschien niet meteen bij stil staan maar wanneer je je huis goed wilt isoleren is het een goed idee om gebruik te maken van de ventilatieopeningen die in je woning zijn bevestigd. De lucht die door deze openingen komt wordt namelijk opgewarmd en verschoont en dit is goed voor de isolatie en tegelijkertijd ook nog eens beter voor je gezondheid. Sluit deze luiken dus niet af maar maak er slim gebruik van.

Volg bovenstaande tips op en bespaar een hoop kosten door het verbeteren van de isolatie in je woning. Kijk welke mogelijkheden er voor jouw woning aanwezig zijn en ga lekker aan de slag.