Lees verder om te weten hoe je het correcte vermogen van een Jaga radiator (maar ook andere radiatoren) kunt berekenen. 

Het vermogen dat je in je kamer nodig hebt hangt af van verschillende omstandigheden. Is je woning bijvoorbeeld goed geïsoleerd? Hoe groot is de ruimte? Tot welke temperatuur wil je het verwarmen? In een woning zijn er natuurlijk verschillende ruimtes. Niet elke ruimte heeft dezelfde temperatuur nodig. Voor een slaapkamer is 18°C vaak al comfortabel. In een badkamer willen we vaak een hogere temperatuur van 24°C. 

In veel woningen werken we met een centraal verwarmingssysteem. Hierop zijn 1 of meerdere radiatoren aangesloten. Het is belangrijk om te weten of de radiatoren en dus de CV ketel genoeg vermogen hebben om je woning goed te verwarmen. Als het vermogen hoger is, is er ook een grotere afgifte van warmte.  

Zo bereken je het vermogen van een radiator

Je kunt de nodige capaciteit of wattage van een radiator berekenen. Hiervoor moet je de lengte, breedte en hoogte van de ruimte opmeten waar de radiator komt te staan. Wanneer je de L x B x H berekent kom je uit op een volume van m³. (Volume)

In de volgende stap bereken je het aantal Watt dat je per m³ nodig hebt. Dit kun je doen door de gewenste temperatuur te vermenigvuldigen met 3,86. (Watt)

Om de nodige capaciteit te berekenen pak je het berekende (Volume) van de ruimte. Dit getal vermenigvuldig je met het benodigde aantal (Watt) voor de ruimte. En dan heb je de benodigde (Capaciteit). (Volume) x (Watt) = (Capaciteit)

Snap jij het niet helemaal? Schakel dan een loodgieter in de buurt in. Zo weet je zeker dat alles klopt.

Dit zijn de advies temperaturen

Hieronder zie je een tabel met het aantal watt per m³ die je nodig hebt per ruimte gebaseerd op de aanbevolen temperatuur.

  • Badkamer (24°C): 93 Watt
  • Bureau (22°C): 85 Watt
  • Keuken (20°C): 77 Watt
  • Slaapkamer (18°C): 70 Watt
  • Woonkamer (22°C): 85 Watt

Met deze gegevens in de hand kun je nu op zoek naar een radiator die het vermogen heeft. Of je kunt kiezen voor meerdere radiatoren. Het vermogen wordt altijd aangegeven bij de productinformatie zoals op https://www.radiatorendiscounter.nl/. In de winkel kan een medewerker je vast en zeker ook op weg helpen.  

Als je het vermogen van je CV ketel wilt bepalen moet je alleen het nodige vermogen in elke ruimte (of elke radiator) die je wilt verwarmen bepalen en deze bij elkaar optellen.