Een vijverfilter kopen: wat heb je hieraan en wat zijn de mogelijkheden?

Heb je achter in de tuin een vijver voor wat extra sfeer? Dan wil je jouw vijver natuurlijk in een zo optimaal mogelijke staat houden. Een vijver is immers geen noodzakelijk kwaad, maar een prachtige en stijlvolle Aanwinst voor elke tuin. Een aanwinst waar je volop van wilt kunnen genieten. Om de vijver in goede staat te houden, lees: levendig te houden voor planten en vissen, is het kopen van een vijverfilter een absolute must. Maar wat doet een vijverfilter precies? Hoe werkt dit apparaat? Welke voordelen hebben vijverfilter en als je een vijverfilter kopen wilt, uit welke modellen en soorten kun je dan kiezen?

Doel een vijverfilter

Het hoofddoel van en vijverfilter is eigenlijk wat de naam van het apparaat al aangeeft: het filteren van vijverwater. Door het vijverwater te filteren, blijft het water helder en doorzichtig. Vuil en zwerfafval worden uit het water gefilterd. Deze functie van een vijverfilter wordt ook wel mechanische filtering genoemd. En verder is gefilterd water beter voor de kwaliteit van het vijverwater en daarmee voor de biodiversiteit in en rond jouw vijver. Deze functie van een vijverfilter staat wel bekend als de biologische zuivering van het vijverwater. De filtering op biologische wijze gebeurt door het gebruik van specifieke substraten. Hierin vestigen zich grote aantallen bacteriën. Dit klinkt dramatisch, maar is het juist niet: de bacteriën zorgen er namelijk voor dat stoffen die de waterkwaliteit aantasten, geneutraliseerd worden. Samen met de waterplanten in de vijver garanderen de nitrificerende bacteriecellen dat stoffen als ammoniak of nitriet uit het water verdwijnen. Ten slotte is een vijverfilter kopennuttig, omdat deze helpt voorkomen dat er troep in de vijverpomp komt. De vijverpomp werkt dus beter als je een goede waterfilter gebruikt.

Hoe werkt een vijverfilter precies?

Als je van plan bent over te gaan tot het kopen van een vijverfilter, wil je natuurlijk eerst weten hoe zo’n filter werkt en of deze überhaupt efficiënt in het gebruik is. Een filter doet woordelijk wat de naam zegt: het water stroomt door het filter, waardoor het gezuiverd wordt en het vuil achterblijft in het apparaat. De filter moet natuurlijk af en toe leeggehaald en gereinigd worden, maar het resultaat mag er zijn: schoon en goed doorzichtig water!

Voordelen van een waterfilter

Een van de grootste voordelen van een vijverfilter kopen is dat je vijver gezonder, levendiger en schoner blijft. Dat betekent dus feitelijk dat je optimaal kunt genieten van jouw privévijver. Ook de vissen en planten in jouw tuinvijver ervaren de pluspunten van de filter: ze zijn vitaler en kunnen beter groeien, omdat het water schoner en zuurstofrijker is dan zonder gebruik van een filter. Een filter is dan ook goed voor mens, dier, planten en het milieu!

Soorten en modellen waterfilters

Een van de meest gebruikte waterfilters voor tuinvijvers is de zogenoemde oeverfilter. Deze filter staat ook wel bekend als de doorstroomfilter en is bedoeld voor vijvers die voorzien zijn van vijverplanten en een inhoud hebben van maximaal 5000 liter. De oeverfilter is met zo’n 50 tot 150 euro erg voordelig en ook eenvoudig schoon te maken. Voor grotere vijvers met relatief weinig planten worden vaak meerkamerfilters gebruikt. Deze hebben een hoge doorstromingstijd, maar zijn met kosten van zo’n 500-1500 euro erg duur. Verder zijn er nog drukfilters en UV-filters voor vijvers. Deze beide filters zijn relatief voordelig en kunnen gebruikt worden in grote vijvers van meer dan 10.000 liter inhoud.