Dit artikel gaat over een draadloos alarmsysteem kopen. Alvorens dat te doen, zal je dienen te bepalen wat je ervan verwacht. Zal het systeem zijn voor brand- of inbraakbeveiliging of beide. Voor de detectie van brand zal er principe in alle ruimtes een brandmelder moeten komen. Bij een inbraakbeveiliging zijn er meer keuzes te maken. En wat betekent het draadloze aspect van een systeem

Wat is een draadloos alarmsysteem?

De sensoren/detectoren zijn de ogen, oren en neus van een draadloos alarmsysteem. Het afdoende werken van een alarmsysteem staat en valt met de sensoren. Een draadloos alarmsysteem heeft als voordeel dat we geen kabels hoeven te trekken en we een grotere vrijheid hebben bij het bepalen van de plekken waar de sensoren en andere componenten worden geplaatst. Alle componenten dienen dus in staat te zijn om draadloos te communiceren. Ze hebben elektronische componenten die dat mogelijk maken. Ze hebben daarvoor een voeding nodig, zoals bijvoorbeeld van een batterij of een netvoedingsapparaat. Als een draadloos alarmsysteem een hub heeft, waarlangs alle communicatie loopt, programmeerbaar is vanaf een app en op afstand kan worden bediend, dan praten we vaak van een smarthome systeem.

Branddetector

Een branddetector kan op verschillende manieren werken. De verschijnselen bij brand zijn hitte, rook, licht en/of gas. Voor alle sensoren/detectoren geldt dat je aan de ene kant geen of zo weinig mogelijk vals alarmen wilt en aan de andere kant elke echte brand detecteert. Goede branddetectoren gebruiken meer dan een van de verschijnselen om te bepalen of er een brand is. De aanwezigheid van hitte of rook hoeft nog geen brand te betekenen. Als een temperatuur plotseling stijgt, dan wordt de aanwezigheid van brand waarschijnlijker. Een goede branddetector is een betrekkelijk ingewikkeld apparaat.

Inbraakdetectoren

Bij een bewegingsdetector heb je een vergelijkbare uitdaging als een branddetector. Wanneer is een beweging gemaakt door een inbreker en wanneer niet. Je wilt niet dat een alarm afgaat als de postbode een brief komt afleveren, maar natuurlijk wel bij een kwaadwillende bezoeker. Verbreekcontacten zijn wel simpel. Als een raam opengaat, terwijl je niet thuis bent, dan wordt een contact verbroken en dient er een alarm af te gaan.

Waar je op moet letten

Bij het de aankoop van een draadloos alarmsysteem moet je altijd op de kwaliteit letten. Slechte apparaten zijn onbetrouwbaar en dat is het laatste wat je wil. Maar een goed draadloos alarmsysteem detecteert dat. Hoewel er veel flexibiliteit is bij de plaatsing van de componenten, dienen ze binnen het bereik van de draadloze verbinding te blijven.

Bron: Pro-alarm.nl