Of je nou beginnende klusser bent of al jaren ervaring hebt, er is altijd meer te leren! Er bestaan namelijk ontzettend veel hout soorten en misschien ben je je niet altijd bewust van de voor- en nadelen van het gebruik. In dit artikel gaan we het hebben over douglas hout en de voordelen wat dit hout met zich meebrengt. Wat is douglas hout? Het is een houtsoort dat afkomstig is van de Douglasspar en bekend staat als een van de hardste naaldbomen van Europa. Het is deze eigenschap dat het zo populair maakt in het gebruik van constructies van onder andere bruggen, overkappingen en veranda’s. Douglas hout heeft oorspronkelijk een lichtroze kleur die volgens velen prachtig vergrijst onder de invloeden van het weer. Mocht de vergrijzing ongewenst zijn, dan kan dit ook voorkomen worden door het te behandelen met impregneer of beits. Lees hieronder over de voordelen van douglas hout.

Lengte van het hout

Een van de voordelen van douglas hout is dat het afkomstig is van de naaldboom die ontzettend lang kan worden. Dit brengt met zich mee dat je hele lange planken kunt aanschaffen van douglas hout. Je kunt je voorstellen dat dit heel fijn kan zijn om mee te klussen!

Onderhoud

Afhankelijk van waar je hout voor wilt gebruiken kan het handig zijn om te weten hoeveel onderhoud het nodig heeft. In principe wordt douglas hout wel vaak van tevoren geïmpregneerd, dit wordt gedaan zodat het goed gebruikt kan worden in de buitenomgeving. Echter, verder is er vrij weinig onderhoud nodig mits je de vergrijzing van het hout geen probleem vindt.

Vlonderplanken

Doordat douglas hout in hele lange lengtes te verkrijgen is, maakt dit het erg geschikt voor vlonderplanken. Een tip: je kunt vlonderplanken ook omdraaien, op deze manier krijg je een gladde en strakke vlonder zonder ribbels!

Duurzaamheid

Een van de belangrijkste kenmerken van hout is de duurzaamheid. Douglas hout heeft duurzaamheidsklasse 3 en dit betekent dat het relatief lang mee gaat en minder snel rot. Dit komt doordat er binnen deze houtsoort veel kernhout wordt gevormd. Het kernhout bevat veel hars wat op zijn beurt hard zal worden en hierdoor kunnen schimmels minder schade aanrichten.

Goede prijs

De prijs van douglas hout is relatief goedkoop als je bedenkt dat het erg duurzaam is. Dit is vanzelfsprekend heel mooi meegenomen, omdat we allemaal liever kosten besparen!