Zonnepanelen gaan ongeveer zo’n 25 jaar mee. Dit getal kan door meerdere factoren variëren. Weersomstandigheden bijvoorbeeld, maar ook onderhoud speelt een grote rol in de levensduur van een zonnepaneel. Hoewel ze zeer onderhoudsvriendelijk zijn, zijn zonnepanelen zeker niet onderhoudsvrij. Het is dus van belang om het juiste onderhoud te plegen. Er zijn meerdere dingen waar je op moet letten.

Vuil

Stof en vuil blokkeren zonlicht. Hierdoor neemt de stroomproductie af. Maar de panelen raken ook oververhit. Hierdoor beschadigd de interne elektronica, waardoor de levensduur afneemt. Ook tast het vuil de bovenste laag van de zonnepanelen aan. Vuil kun je helaas niet voorkomen, maar wel verwijderen. Twee maal per jaar een schoonmaakbeurt is voldoende.

Bijtende schoonmaakmiddelen zijn niet geschikt voor zonnepanelen. Ze tasten de bovenste laag van de panelen aan, waardoor ze kapot gaan. Dat is juist wat je niet wilt. Er bestaan speciale schoonmaakmiddelen voor zonnepanelen. Een telescoopborstel is zeer geschikt en erg handig om zonnepanelen mee schoon te maken. Let wel op de borstels, deze moeten zacht zijn om krassen te voorkomen.

Vogels

Misschien is het eerste waar je aan denkt als ik zeg overlast vogels zonnepanelen de vogelpoep, maar vogels zorgen op een andere manier voor overlast. De poep spoelt namelijk schoon met regen, en anders wel bij een schoonmaakbeurt. De ruimte tussen de panelen en het dak is uitermate geschikt voor vogels, en ze zitten hier dan ook graag. Beschut tegen weer, wind en roofdieren. Duiven of kraaien onder zonnepanelen nesten in deze ruimte. Er stroomt dan minder lucht onder de zonnepanelen door, waardoor de ventilatie afneemt. Hierdoor raken de panelen oververhit, en zoals eerder gezegd beschadigen de zonnepanelen dan. Ooit gehoord van anti vogel zonnepanelen? Een vogelwering rondom de zonnepanelen voorkomt dat vogels onder de panelen kruipen, en dus geen overlast veroorzaken!