Heb jij binnenkort een groot bouwproject en weet je niet goed welke soort spullen hiervoor nodig zijn? Dan ben je op de juiste plek. Wij zullen uitleggen welke soort compressoren er zijn, hierbij in het speciaal de industriële compressor en de schroefcompressor. Eerst is het handig om te weten wat een compressor is, hiervoor leggen we uit wat een industriële compressor en een schroefcompressor zijn.

Wat is een compressor?

Hoe gaat de werking van een compressor? De werking van een compressor gaat als volgt, een compressor zet de buitenlucht om in een vorm van samengeperste lucht. Dit is mogelijk doordat de zuiger die verwerkt zit in de compressor. Deze zuiger pompt vervolgens lucht in een andere omgeving. Dit noemen ze het drukvat.

Hoe zet de compressor de buitenlucht om in de perslucht? Dit kan door de zuiger wat hierboven vernoemd werd. Deze gaat heen en weer tijdens het naar binnen zuigen van de buitenlucht. Doordat de zuiger constant heen en weer gaat, bouwt de druk zich steeds meer op en daardoor krijg je perslucht. De perslucht bestaat uit luchtmoleculen, net als normale lucht. Bij de perslucht zijn deze moleculen erg dicht bij elkaar gedrukt. Hierdoor ontstaat er meer wrijving van de moleculen.

Een goede vergelijking voor perslucht is een ballon. Zodra jij een ballon opblaast, wordt de lucht in deze ballon samengeperst. Als jij de opgeblazen ballon loslaat, zal deze wegvliegen en komt de lucht snel weg. Dit komt door de druk die er op staat.

Tip: zoek jij werk in de bouw? Reageer dan op deze bouw vacatures. Er zijn er genoeg!

Verschillende soorten compressors

Er zijn verschillende soorten compressors. Sommige compressoren hebben één cilinder en de andere twee cilinders. De compressoren met twee cilinders pompen de lucht een stuk sneller in het drukvat van de compressor. Dit kan effectief zijn doordat het proces hierdoor sneller verloopt. Aan de andere zijde is dit totaal niet effectief omdat de lucht minder goed samen wordt geperst.

Industriële compressor

Met een industriële compressor zal je leven in de fabriek je een stuk makkelijker afgaan. Dit zal een hele grote verandering brengen. Maar waarom? Dit zal een verandering zijn door in plaats van de banden erg op te pompen, je alleen maar heel gemakkelijk de kleppen hoeft te bedienen van de compressor. Een industriële compressor is op heel veel verschillende manier te gebruiken en ook voor andere doeleinden dan alleen banden op pompen te gebruiken.

Schroefcompressor

Een schroefcompressor wordt gebruikt voor het comprimeren van verschillende gassen. Schroefcompressoren bestaan uit behuizingen en daarin zitten twee schroeven. Dit wordt ook wel het element genoemd. Het gas wordt gecomprimeerd zodra de twee schroeven gaan draaien. Er kunnen tijdens het comprimeren meerderen in de serie worden geplaatst, dit zal afhankelijk zijn voor de einddruk die gewenst is.

De schroefcompressoren worden gebruikt voor het maken van de perslucht. Verder zitten er nog meer elementen in een schroefcompressor. Dit zijn:

–       Een inlaatfilter

–       Een nakoeler

–       Een oliekoeler

–       Een eventuele tussenkoeler

–       Het regelsysteem

Bij de installatie van een schroefcompressor zullen er mensen aanwezig zijn die jullie hierbij kunnen helpen. Zij zullen stap voor stap helpen met het installeren van de schroefcompressor