De zon buiten houden, hoe kan je dit doen?

De zon is heel lekker, mensen zitten er graag in om een kleurtje te krijgen of omdat de warmte fijn aanvoelt. Als de zon je huis binnen schijnt kan het er ook voor zorgen dat het binnen lekker warm wordt, echter kan het felle licht of juist de warmte voor sommige mensen ook heel vervelend zijn. Gelukkig zijn er hiervoor meerdere manieren om de zon gecontroleerd buiten te houden, wij gaan er een aantal bespreken.

Buitenzonwering

Buitenzonwering is een prima oplossing om de zon wanneer je het wilt buiten te houden. Er zijn meerdere soorten zonwering op de markt waar je uit kan kiezen, altijd is er wel iets wat bij je huis of juist je interieur past.

  • Wie kent ze niet, de zonneschermen die je boven je ramen of deuren kunt openklappen om de zon buiten te houden. Zonneschermen kunnen er ook voor zorgen dat er een stukje buiten in de schaduw komt te liggen, daarom worden ze veel gebruikt voor boven een terras.
  • Een screen wordt boven het raam gemonteerd en kan vervolgens verticaal naar beneden zakken waardoor een gedeelte of je gehele raam bedekt wordt. Deze screens houden zowel de warmte als het licht buiten, ook hebben ze een isolerende functie. Tussen het doek en het raam ontstaat een rand stilstaande lucht, deze heeft een isolerende functie waardoor het koeler blijft binnenshuis. Het nadeel van screens tegenover zonneschermen is dat screens als ze helemaal omlaag staan al het licht tegenhouden.

Binnenzonwering

Je kan de zon ook buiten houden door gebruik te maken van binnenzonwering. Er zijn veel bedrijven in Nederland die gespecialiseerd zijn in zonwering, maak bijvoorbeeld gebruik van binnenzonwering van Senft. Ook hier heb je veel verschillende mogelijkheden qua zonwering. Voor elk soort interieur is er wel iets wat er goed bij past. Zo heb je moderne zonwering waaronder jaloezie├źn en rolgordijnen en de misschien wel wat ouderwetsere gordijnen en shutters, hoewel dit ook voornamelijk afhankelijk is van kleur en materiaal.

Raamfolie

Raamfolie is ook een prima optie om de zon buiten te houden. Raamfolie laat het licht slechts gedeeltelijk binnen, maar doordat het UV werend is houdt het wel redelijk wat warmte buiten. Toch werkt raamfolie niet zo goed als echte zonwering, er zal nog steeds redelijk wat licht naar binnen komen en het houdt niet al de warmte buiten, wel biedt raamfolie veel privacy omdat je er niet doorheen kunt kijken, om die reden wordt het ook veel gebruikt in slaap- en badkamers.