Ga jij binnenkort een eigen woning bouwen? Of ben je net ingetrokken in je nieuwbouwwoning en is de tuin nu aan de beurt? Of ga je juist je huidige woning omtoveren tot je droomhuis en een zwembad plaatsen in de achtertuin? In dat geval moet je zeker even verder lezen.

Aan de slag met de graafmachine

Of je nu een nieuwe woning gaat bouwen, de tuin van een woning aan gaat pakken of een zwembad gaat plaatsen, de graafmachine is hierbij geen overbodige luxe. Ga je graven met een graafmachine, dan zijn er wel bepaalde regels en wetten waar jij je aan moet houden. Om het graven zo veilig mogelijk te laten gebeuren, dien je een KLIC melding te doen. Nadat je de melding gedaan hebt, ontvang je alle informatie betreffende ondergrondse kabels en leidingen. Je weet dan exact waar ondergronds zich alles bevindt en kunt veilig graven. Toch is het verstandig om dit voordat je begint met de graafwerkzaamheden te controleren. Dat kun je doen door proefsleuven te graven en na te gaan of de kabels zich inderdaad op de aangegeven plekken bevinden. Kom je wat afwijkends tegen? Dan is het jouw plicht dit te melden.

Nauwkeurige metingen

In sommige gevallen is een exacte bepaling van de ondergrondse kabels en leidingen van grote noodzaak. Ook al is de informatie die je na het doen van de KLIC melding hebt ontvangen compleet, er is een speling van ongeveer een meter mogelijk. Is die speling te groot, dan kun je een gespecialiseerd bedrijf inhuren die voor jou de ondergrondse leidingen en bekabeling exact in kaart kan brengen.

Graven maar!

Alle benodigde voor-werkzaamheden afgerond? Dan kun je aan de slag met de graafmachine. De grond wordt zorgvuldig weggehaald en je kunt de vormen van jouw droomhuis al echt werkelijkheid zien worden. Of misschien wil je met de graafmachine wel een gat graven voor de enorme Koivijver of het heerlijke zwembad. Wat jouw plannen ook zijn, zorg er in ieder geval voor dat je de informatie die je verkregen hebt na de KLIC melding wel op de bouwlocatie paraat hebt. Mochten er toch kabels of leidingen geraakt worden, dan kun je in ieder geval aantonen dat deze niet op de kaart staan. Ook wanneer er controle komt, is het belangrijk dat deze gegevens aanwezig zijn. Je zou anders een flinke boete kunnen krijgen en dat geld wil je natuurlijk veel liever in je droomhuis steken.