Ben je uitgekeken op de huidige indeling van de badkamer? Wil je af van een douche in het bad en deze vervangen door een losse douche? Bij een renovatie van de badkamer zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Je wilt de kans op complicaties op een later moment tot een minimum beperken. Bij complicaties kun je denken aan een lekkage, een verstopping, enzovoorts. Vaak is het lastig om deze problemen na een verbouwing nog te verhelpen. In het bijzonder, wanneer het om een lekkage gaat. Deze kan zich bijvoorbeeld achter een wand of onder de vloer bevinden. De wand of vloer moet worden opengehaald om de lekkage op te lossen. Geen fijn idee!
Tip: door het oude sanitair zelf uit de badkamer te verwijderen houd je de kosten voor een renovatie van de badkamer laag. Het is relatief eenvoudig om sanitaire voorzieningen van de wanden te halen.
Begin met het uittekenen van de plattegrond
Om voor jezelf een goed beeld te krijgen van je wensen, is het verstandig om een plattegrond uit te tekenen. Verwerk in deze plattegrond de verschillende onderdelen, die niet in de badkamer mogen ontbreken. Denk aan het toilet, een of twee wastafels, een douche en mogelijk een bad. Deze indeling kun je vervolgens voorleggen aan een loodgieter. De loodgieter kijkt of het verleggen of aanleggen van leidingen noodzakelijk is tijdens de verbouwing. Een waterleiding laten aanleggen kun je het beste overlaten aan zo’n loodgietersbedrijf. Het helpt je de kans op een lekkage tot een minimum te beperken.
Aan de slag met de installatie van nieuw sanitair
Heeft het loodgietersbedrijf de leidingen verlegd of aangelegd voor je? In dat geval kun je overgaan op het monteren van het nieuwe sanitair. Je kunt dit door de loodgieter laten doen, maar ook zelf aan de slag gaan. Op internet vind je talloze filmpjes, waarin wordt uitgelegd hoe het aansluiten van een douchebak of bijvoorbeeld toilet werkt. Zorg dat de verschillende stappen heel nauwkeurig worden opgevolgd, om te voorkomen dat er lekkages ontstaan. Lekkages kunnen het gevolg zijn van speling tussen de verschillende aansluitingen en het bestaande leidingwerk.