Wanneer men een plat dak van dakbedekking voorziet, wordt in veel gevallen voor bitumen dakbedekking gekozen. Dit type dakbedekking noemt men ook wel dakleer, door de samenstelling van het materiaal. Naast de mogelijkheid om een plat dak van bitumen dakbedekking te voorzien, worden ook een veranda, dakkapel of bijvoorbeeld een aanbouw regelmatig beschermd met dit materiaal. Bij oudere woningen kan het voorkomen dat een nieuwe laag dakleer over een oude laag gelegd is. In een dergelijke situatie kan worden aangeraden om eerst de volledige dakbedekking te verwijderen, alvorens u een nieuwe laag bitumen dakbedekking aanbrengt. Zou u dit niet doen, dan zou de dakbedekking te zwaar kunnen worden, wat uw dakconstructie in gevaar brengt.

Bitumen dakbedekking gaat een lange tijd mee

Er kunnen twee belangrijke redenen zijn om voor bitumen dakbedekking te kiezen. Zo gaat een bitumen dakbedekking vaak een lange tijd mee. Over het algemeen wordt de levensduur van dit type dakbedekking geschat op 25 jaar. Vanzelfsprekend is dit een indicatie en spelen verschillende factoren een rol bij het bepalen van de definitieve levensduur. Denk aan het onderhoud, de belasting van de dakbedekking, enzovoorts. Een tweede reden om voor een bitumen dakbedekking te kiezen, is de relatief lage prijs van dit materiaal. Vaak kost een nieuwe laag met dakleer tussen de 45 en 55 euro per vierkante meter. Mocht er eerst een oude laag verwijderd moeten worden, dan ligt die prijs iets hoger.

Eigenschappen van een bitumen dakbedekking

Een bitumen dakbedekking heeft verschillende eigenschappen, die het gebruik hiervan interessant maken. Denk bijvoorbeeld aan het feit, dat dit materiaal waterdicht en ijzersterk is. Het kan voorkomen dat er klein scheurtjes in het materiaal ontstaan als gevolg van takken of steentjes die tegen de dakbedekking slaan. In zo’n geval hoeft de dakbedekking vaak niet direct vervangen te worden. Het dichtbranden van de ontstane beschadigingen is voldoende om verdere schade tegen te gaan.

Laat altijd een professionele dakdekker komen voor het leggen van de bitumen dakbedekking. Dit is geen eenvoudige klus! Daarbij wilt u voorkomen dat er lekkages ontstaan als gevolg van het op verkeerde wijze leggen van de dakbedekking.