Het isoleren van je dak is een belangrijke stap om je woning duurzamer te maken. Daarnaast kan je er ook een heleboel geld mee besparen. Er zijn echter verschillende typen isolatiemateriaal die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. Daarom kan je in deze blog meer lezen over de verschillende soorten dakisolatie, zodat je kan beslissen wat het beste bij jouw situatie past.

Kunststof isolatie

Isolatie van kunststof vind je vaak in de vorm van chemische (hard)schuimen zoals PUR, PIR, EPS en XPS. Dit zijn lichte materialen die goed tegen vocht kunnen. Daarom zijn ze uitermate geschikt om vochtige ruimtes mee te isoleren. Ze zijn echter niet erg geschikt als geluidsisolatie. De meeste kunststof isolatie is verkrijgbaar in de vorm van platen of kan als schuim gespoten worden. Hierdoor is het erg makkelijk in gebruik. 

Minerale wol

Hieronder vallen de isolatiematerialen glaswol en steenwol. Het wordt daardoor ook wel zachte isolatie genoemd. Door de buigzaamheid is het erg makkelijk aan te brengen op hellende daken. Ook is het onbrandbaar én heeft het een geluiddempende werking. Verder is de thermische isolatie ook erg goed. Wel is minerale wol vaak dikker dan bijvoorbeeld kunststof isolatie. Hierdoor is het niet erg geschikt voor het isoleren van kleine ruimtes, omdat er veel woonoppervlakte verloren zal gaan. 

Op zoek naar werk als dakdekker? Wellicht is deze vacature dakdekker iets voor jou!

Ecologische isolatie

Ten slotte zijn er ook allerlei ecologische materialen waar je je woning mee kan isoleren. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan schapenwol, papiervlokken, houtwol, kurk of hennep. Deze zijn een stuk duurzamer en dus beter voor het milieu dan de twee bovenstaande isolatieopties. De meeste van de genoemde opties zijn brandveilig en bovendien isoleren ze ook tegen geluid. Een groot nadeel is echter wel dat ecologische isolatiematerialen over het algemeen relatief duur zijn en dat er weinig vakmensen te vinden zijn die zich erin specialiseren.