Aandachtspunten bij nieuwbouw kopen

Wellicht kan je niets vinden in het huidige aanbod van huizen als het gaat om bestaande woningen. Dit kan zijn door de locatie of door de woonwensen die je hebt. Dan is het goed om je horizon te verbreden en ook naar nieuwbouw te gaan kijken. Allicht hang je in eerste instantie erg aan de charme van oudbouw, maar dien je je ook te realiseren dat daar een prijskaartje aan hangt. Veelal hebben oude panden last van hun ouderdom en hebben ze tal van onderhoudsbehoeften. Het kan gaan om het dak of om de riolering, maar soms zitten er in oude huizen nog bouwmaterialen die tegenwoordig niet meer gebruikt mogen worden. Denk bijvoorbeeld maar aan asbest, waar je al gauw een flinke smak geld aan kwijt bent als je dit moet verwijderen.

Door dergelijke onvoorziene en kostbare werkzaamheden kan het verstandig zijn om je toch meer toe te spitsen op nieuwbouw. 

Waar zijn projecten die passen bij jou

Uiteraard is het van belang dat je kijkt naar de streek waar je wilt wonen, zodat je kunt kijken naar de huidige projecten en projecten die in de toekomst nader uitgetekend zullen worden. Wanneer je voorkeur uitgaat naar de stad Haarlem is het zeker van belang dat je toekomstige projecten in Haarlem in de gaten houdt.

Alleen op die manier kan je in kaart brengen of een huidig project of een toekomstig project bij je woonwensen aansluit.  Wanneer je een project vindt dat bij je past kan je je hierover nader laten informeren of op intekenen om zo kans te maken op dit nieuwe huis. Wel zijn er een aantal zaken waar je op moet letten alvorens je je handtekening zet.

Nieuwbouw als vaste mal

Zo kan het zijn dat je beperkte mogelijkheden hebt als het gaat om eigen inbreng van de indeling van de woning. Het kan per project verschillen hoe hier mee omgesprongen wordt, veelal is hierin bepalend of het gaat om grote woningen of kleinere oppervlaktes. Met name in de hogere segmenten kan je veel eigen inbreng verwachten en kan je je indeling zelf of met een architect bepalen.

In andere gevallen is er sprake van een standaard oplevering en is er van tevoren voor alle woningen bepaald waar de keuken komt en waar de badkamer.

Bedenk van tevoren uiteraard wat je budget is en of je liever de vrije hand wilt hebben, dan dien je voor die extra luxe een extra budget op zijn te zetten. Naast eventuele architectenkosten kan je ook andere kosten verwachten zoals bedrading, riolering en uitzonderlijke gevallen wellicht aan- en uitbouwmogelijkheden. Op die manier kan je echt het huis van jouw persoonlijke dromen creëren precies ingedeeld naar je wenselijke vormgeving.