Veiligheid boven alles. En bovenal wil je natuurlijk veilig kunnen wonen. Dit kun je bijvoorbeeld mogelijk maken door maatregelen te nemen tegen een inbraak, maar ook brandpreventie is een belangrijk onderdeel van een veilige leefomgeving. Je huis beschermen tegen brand kun je doen door je huis te isoleren met brandveilige isolatiematerialen, door elektrische apparaten uit te schakelen wanneer je deze niet gebruikt en door apparaten en kabels regelmatig schoon te maken en te controleren. Maar er zijn ook items die essentieel zijn voor een brandveilig huis. Deze 3 items mogen in elk geval niet ontbreken.

1. Hang een of meerdere rookmelders op

Rook maakt de meeste slachtoffers bij een brand. Het inademen van rook kan namelijk fataal zijn. Hang dus zeker een rookmelder op, of dat er nu eentje op batterijen is, of meerdere melders op netstroom die aan elkaar kunnen worden gekoppeld. Ga je voor koppelbare rookmelders, dan kun je bijvoorbeeld op zolder worden gewaarschuwd als er beneden in de keuken brand is ontstaan. Het best hang je in elke verdieping van je woning een exemplaar op; woon je gelijkvloers, dan hang je rookmelders op in verschillende ruimten.

2. Een brandblusser mag niet ontbreken

Net als rookmelders zijn brandblussers onmisbaar in een brandveilig huis. Wil je een brandblusser kopen, dan kun je kiezen uit verschillende soorten. Het is afhankelijk van het type brand welke blusser je dient te gebruiken: sommige brandblussers zijn geschikt voor het blussen van vaste stoffen en vloeistoffen (A- en B-branden), en andere voor het blussen van gassen (brandklasse C), elektriciteit (E) of olie en vet (F-klasse). Zo zijn er poederblussers, schuimblussers, sproeischuimblussers en CO2-blussers verkrijgbaar. Een brandblusser ophangen in je woning doe je het best vlak bij de uitgangen van bepaalde ruimtes, zoals de woonkamer of keuken.

3. Schaf een branddeken ofwel blusdeken aan

brandveilig huisEen beginnende brand kun je soms ook zelf doven met een blusdeken (ook wel branddeken genoemd). Leg deze over het vuur zodat er geen zuurstof meer bij kan komen en de brand wordt gedoofd. Pak de blusdeken bij de hoeken vast en wikkel hem deels om je eigen handen heen, zodat het vuur je handen niet kan verwonden. Kijk na gebruik niet te snel of het vuur wel uit is, maar laat de deken minstens een halfuur liggen, om te voorkomen dat de brand door de toevoer van zuurstof weer wordt aangewakkerd. Blusdekens zijn ideaal voor kleine brandjes, zoals vlam in de pan en een brandende asbak of prullenbak, maar ook voor kleding die heeft vlamgevat.