Een huis kopen is een leuke, maar zeker ook erg spannende klus. Misschien is het wel je eerste woning en ben je enorm zenuwachtig, maar ook als je al vaker een huis gekocht hebt blijft het spannend. Uiteraard kun je wel wat hulp gebruiken bij deze moeilijke taak. Je bent immers op zoek naar je droomwoning. Wij geven je drie gouden tips, zodat je zeker met een gerust hart jouw nieuwe huis kunt gaan kopen.

Tip 1: Volg een stappenplan

Het is niet verstandig lukraak het eerste huis dat je tegen komt te gaan bezichtigen. Hou je aan een kort stappenplan, zodat je zeker weet dat je een weloverwogen keuze maakt. De eerste stap in dit plan is de oriëntatie. Ga bij jezelf na wat jij belangrijk vindt in een woning en zet deze punten op papier. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat er een tuin aanwezig is? En denk na over hoeveel slaapkamers de woning dient te hebben. Met deze punten ga je op zoek naar woningen die hieraan voldoen, bijvoorbeeld op het internet. Maak zeker een selectie van meerdere woning en staar je niet blind op de eerste de beste. Vergelijkingsmateriaal is erg belangrijk. Vervolgens ga je een bezichtiging plannen. Ga alle woningen van je lijstje eens rustig bekijken en zet de voor- en nadelen op papier. Zitten er één of meerdere potentiële kandidaten tussen? Plan dan een tweede bezichtiging. Doe dit samen met bijvoorbeeld een makelaar of iemand met verstand van bouwkundige zaken. Deze personen kijken zonder emotie naar de woning en kunnen je dus ook uitstekend adviseren. Pas daarna kunnen de onderhandelingen van start gaan.

Tip 2: Verken de buurt

Denk je jouw droomhuis gevonden te hebben? Ga dan ook eens op onderzoek uit in de buurt. Wat is het voor een buurt? Zijn er bijvoorbeeld veel kinderen aan het spelen buiten of is het juiste erg rustig? Rijden er veel auto’s langs of lopen er veel mensen met een hond voorbij. Allemaal punten waar je over na kunt denken of je deze wel of niet op prijs stelt.

Tip 3: Neem een makelaar in de arm

Zeker bij je eerste koopwoning is het helemaal geen overbodige luxe een makelaar in de arm te nemen. De makelaar kan je al direct in het begin van dienst zijn. Door jouw wensenlijstje bij hem neer te leggen, gaat hij samen met jou op zoek naar geschikte woningen. De makelaar is vaak als eerste op de hoogte van woningen die nieuw op de markt komen. Dus jij dan ook! Daarnaast gaat hij met je mee naar de bezichtigingen en kan hij je adviseren bij de onderhandelingen. Hij kan zelfs de onderhandelingen voor je doen en zo kan de makelaar zeker geld opbrengen!